Μάθε να συγχωρείς

 
   Ένα σημαντικό κομμάτι στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης είναι το να μάθεις να συγχωρείς και να ξεχνάς.

   Ξεκίνησε με το να συγχωρέσεις όσα άτομα σε έχουν πληγώσει και όσα άτομα τους κρατάς κακία. Συγχώρεσε και τους γονείς σου για όσες συμπεριφορές είχαν στο παρελθόν και σε πλήγωσαν. Στο κάτω-κάτω είναι και αυτοί προϊόν του φερσίματος που έλαβαν ως παιδιά, και ίσως να υπέφεραν και αυτοί από χαμηλή αυτοεκτίμηση και να φέρθηκαν έτσι επειδή δεν ήξεραν άλλο τρόπο.

   Το να συγχωρείς μια συμπεριφορά δεν πάει να πει ότι την επιδοκιμάζεις, αλλά ότι είσαι πρόθυμος να συνεχίσεις τη ζωή σου με ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν χωρίς να το κουβαλάς ως βάρος στον εαυτό σου. Δεν το κάνεις για αυτούς που σε πλήγωσαν αλλά για τον εαυτό σου, για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να κάνεις ένα βήμα παραπάνω προς την απόλυτη αυτοπεποίθηση.

   Με το να κρατάς μέσα σου όλα αυτά τα συναισθήματα πίκρας και δυσαρέσκειας, το μόνο άτομο που εκδικείσαι και κάνει κακό είναι ο εαυτός σου.

   Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη αλλά είναι ζωτικής σημασίας ενέργεια για να αποκτήσεις ωριμότητα, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Έτσι ελευθερώνεις τον εαυτό σου από τα δεσμά του παρελθόντος.

   Μην παραλήψεις να συγχωρέσεις το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο, ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!
Συγχώρεσε τον εαυτό σου για όλες τις στιγμές που απέτυχες. Για τις στιγμές που έκανες πολύ σκληρή αυτοκριτική και για τις στιγμές που δεν κατάφερες να διεκδικήσεις ό,τι δικαιούσουνα.Τέλος συγχώρεσε τον εαυτό σου για όσες στιγμές αδίκησες ή πλήγωσες κάποιον άλλο.
Αν έκανες κάποιο λάθος σταμάτα να το σκέφτεσαι συνέχεια.Συνέχισε την ζωή σου κουβαλώντας την εμπειρία και την σοφία που αποκόμισες.