Επικοινωνιακή Ικανότητα




    Η επικοινωνιακή ικανότητα είναι το κλειδί για κάθε προσωπική και επαγγελματική σχέση. 

 Κάποιος που έχει εξασκηθεί στην ικανότητα της επικοινωνίας και συναισθηματικής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, μπορεί πιο εύκολα να αναρριχηθεί επαγγελματικά ή να διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο.

   Συμβουλές για την επικοινωνιακή ικανότητα:

   1)  Aνέλαβε ηγετικό ρόλο και πάρε στα χέρια σου τα ηνία της συζήτησης. Κάνε διερευνητικές ερωτήσεις οι οποίες δεν γίνεται να απαντηθούν μονολεκτικά. Δείχνοντας απόλυτη προσοχή στον συνομιλητή σου βρίσκεις μέσα στα λόγια του πάντα τα πατήματα για να πας την συζήτηση σε πιο βαθύ επίπεδο.
   2) Να είσαι χαλαρός και άνετος. Μην αγχώνεσαι προσπαθώντας υπερβολικά να κρατήσεις την συζήτηση επειδή κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα σου. Χαλάρωσε και φέρσου φυσικά ξέροντας ότι η εκάστοτε συζήτηση που κάνεις είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Επίσης μην ανησυχείς για τα διαστήματα σιωπής που θα υπάρξουν στις συζητήσεις και μην βιάζεσαι να τα γεμίσεις, είναι κι αυτά μέρος της συζήτησης.
   3) Εξάσκησε την θετική γλώσσα του σώματος. Αυτό περιλαμβάνει ένα ζεστό φιλικό χαμόγελο, εκφραστικές κινήσεις των χεριών και των μυών του προσώπου, μαζί με χαλαρή οπτική επαφή χωρίς νευρικές κινήσεις των ματιών.
   4) Μίλα με αργή και καθαρή φωνή, έχοντας ποικιλία στην τονικότητα της φωνής για να δώσεις συναίσθημα σε αυτά που λες.
   5) Έχε μεγάλη γκάμα θεμάτων συζήτησης. Μην περνάς από κόσκινο ένα θέμα για να το ρίξεις στην συζήτηση, απλά πες το. Δεν έχει σημασία το τί θα πεις αλλά το πώς θα το πεις.
   6) Να θυμάσαι ότι η επικοινωνιακή ικανότητα χτίζεται μόνο μέσα από εξάσκηση. Με όσο πιο πολλά άτομα κάνεις συζητήσεις τόσο πιο ικανός στο να ηγηθείς σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση θα γίνεσαι