Δυνατή Γλώσσα του Σώματος




    Μία από τις πιο εσφαλμένες αντιλήψεις είναι πως η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων στηρίζετε κατά κύριο λόγο στις πληροφορίες που μεταδίδουν οι λέξεις. Μελέτες έχουν δείξει πως μια συζήτηση εξαρτάτε κατά ένα 80% στη γλώσσα του σώματος των ομιλητών, ένα 15% στην τονικότητα της φωνής και τέλος μόλις το 5% είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνε. Ως εκ τούτου μία δυνατή γλώσσα του σώματος που αναβλύζει αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

    Για να αλλάξεις τη γλώσσα του σώματος πρέπει πρώτα να παρατηρήσεις πως τη χρησιμοποιείς. Παρατήρησε τον τρόπο που στέκεσαι, που περπατάς, τις κινήσεις που κάνεις όταν μιλάς, ακόμη και νευρικές κινήσεις που κάνεις ασυνείδητα. Το καλύτερο εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι ο καθρέπτης. Στάσου μπροστά από έναν καθρέπτη και παρατήρησε τον εαυτό σου ενώ στέκετε, ενώ μιλάει κ.τ.λ. ώστε να έχεις μια ακριβής εικόνα για τον τρόπο που εμφανίζεσαι στα μάτια των άλλων.

Δυνατή Γλώσσα του Σώματος

1.    Μην σταυρώνεις τα χέρια ή τα πόδια σου και μην βάζεις τα χέρια στις τσέπες. Με αυτές τις κινήσεις δείχνεις κλειστός ως προς τη συζήτηση και παρουσιάζεις μια αμυντική στάση.

2.    Διατήρησε οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου. Μια οπτική επαφή  με χαλαρό βλέμμα δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αν θέλεις για κάποιο λόγο να σπάσεις την οπτική επαφή κάνε το προς το πλάι ή προς τα πάνω αλλά σε καμία περίπτωση προς τα κάτω μιας κι αυτό δείχνει νευρικότητα και υποταγή.

3.    Πιάσε χώρο. Όταν στέκεσαι ή κάθεσαι κάπου πιάσε παραπάνω χώρο από ότι συνήθως απλώνοντας τα χέρια και τα πόδια σου (σε λογικά πλαίσια, μην ξαπλώσεις) .

4.    Περπάτα με ίσια την πλάτη και πίσω τους ώμους. Απόφευγε να καμπουριάζεις.

5.    Μην φοβάσαι να χαμογελάσεις. Δεν μιλάω να κολλήσεις ένα  νευρικό μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σου, αλλά ένα ζεστό χαλαρό χαμόγελο σε κάνει να δείχνεις άτομο με σιγουριά και ανοιχτό προς συζήτηση.

6.    Απέφευγε τις νευρικές κινήσεις όπως για παράδειγμα το άγγιγμα του προσώπου, τρίψιμο χεριών κ.τ.λ. . Αντιθέτως υιοθέτησε μια χαλαρή στάση κάνοντας αργές κινήσεις αποφεύγοντας τα προαναφερθέντα.

7.    Κράτησε το κεφάλι σου ψηλά σηκώνοντας το πιγούνι.

8.    Διατήρησε μια καλοφροντισμένη εμφάνιση. Όπως είναι γνωστό η πρώτη γνώμη που σχηματίζουμε για κάποιον που δεν τον ξέρουμε είναι από το αν έχει περιποιημένη εμφάνιση ή όχι.

9.    Προσπάθησε να συντονίζεις τις κινήσεις που κάνεις πάνω στην κουβέντα με τις κινήσεις που κάνει ο συνομιλητής σου. Όπως για παράδειγμα αν κάποιος μιλάει και γέρνει μπροστά, κάνε το ίδιο.

10.    Βρες άτομα που βγάζουν δυνατή γλώσσα του σώματος (ηθοποιοί, παρουσιαστές) και μιμήσου τους κλέβοντας την γλώσσα του σώματος τους.