Αυτοεκτίμηση



    Αυτοεκτίμηση είναι η αξία που πιστεύουμε ότι έχουμε σαν άτομα και πόσο πιστεύουμε ότι είμαστε χρήσιμοι στους άλλους. 
    Τα χαρακτηριστικά του ατόμου με αυτοεκτίμηση είναι πρώτα από όλα η υψηλή και ακλόνητη αυτοπεποίθηση, η ικανότητα να ξεπερνά τις αποτυχίες και να μαθαίνει από αυτές, η αισιοδοξία και η σταθερότητα ως χαρακτήρας.

    Αντιθέτως το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση παίρνει κάθε αποτυχία του πολύ βαριά συναισθηματικά και επισημαίνει με κάθε ευκαιρία στον εαυτό του ότι είναι άχρηστο και ανίκανο. Επίσης χαρακτηριστικά ατόμου με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η συνεχής υποβάθμιση του εαυτού του απέναντι στους άλλους, η αδυναμία λήψης αποφάσεων και ο φόβος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γελοιοποιηθεί.


Τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης:
   1) Αυτοεπιβεβαιώσεις που θα ενισχύουν την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
π.χ. “ Είμαι χαλαρός και συγκροτημένος ανά πάσα στιγμή” “ Έχω αποβάλει την ανάγκη να ζητώ επιβεβαίωση από τρίτους” “Είμαι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο” “Αντεπεξέρχομαι πλήρως σε όλες τις περιστάσεις χωρίς αμφιβολία για εμένα” κ.τ.λ.

   2) Σταμάτα να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου σε συζητήσεις με άλλους και να αυτουποβαθμίζεσε.

   3) Μην απαιτείς την τελειότητα από το εαυτό σου και μην περιμένεις κάποια συγκεκριμένη επιτυχία για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις.

   4) Μην επηρεάζεσαι από την αρνητική γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για εσένα, καμιά γνώμη δεν είναι πιο σημαντική από την δική σου.